Amasra
Bartın’ın kuzeyinde yer alır. ilçede önemli gelir kaynaklarından biri turizm sektörüdür. Eşsiz doğal yapısı 3000 yıllık tarihi dokusu 1940’lı yıllardan beri Amasra’yı turizm cazibe merkezi yapmıştır. son yıllarda turizm alt yapı sorumlularının giderildiği Amasra yaz-kış turistlerinin akımına uğramaktadır.
Karadeniz kıyı dağlarının eteğinde dört adanın birleşmesiyle oluşmuştur Amasra. İlçeyi meydana getiren adalar Boztepe, Zindan, Küçük Ada ve Tekke Tepesi’dir. Her mevsim yağışlı orta kuşak iklimi hüküm sürer. Başlıca gelir kaynakları; turizm, tarım, hayvancılık ve balıkçılıktır.
Karadeniz’in incisi olarak bilinir. Harika tabiatı mis gibi havası ve doğasıyla, tarihi kalıntıları ile adeta bir hazine gibidir. Mısır soymuğundan örülen zincirlerle sepetler, şapkalar ve çeşitli süs eşyaları yapılır burada ve satışa sunulur.
Amasra’da Görülmesi Gereken Yerler
Amasra Kalesi:
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi içerisinde bulunan Amasra Kalesi Bizans İmparatorluğu döneminde inşa edilmiştir. Cenevizler ve Osmanlı İmparatorlukları dönemlerinde Amasra Kalesi onarım görmüş ve bazı bölümleri yenilenmiştir.
Amasra Müzesi:
1884 yılında Deniz lisesi olarak inşa edilen bina 1976 yılında Amasra Müzesi olarak Kültür Bakanlığına verilmiştir. Müze’de Arkeolojik ve Etnografik dört bölüm bulunmaktadır.
Tarihi Çekiciler Çarşısı:
Yüzyıllardır devam eden ağaç oymacılığı el sanatları Amasra’nın Tarihi çekiciler çarşısında halen sürdürülüyor. Dükkanlar tekne ve gemilere ahşap yedek parça yaparak başlayan sanat yerini farklı el işlerine devretmiştir.
Ağlayan Ağaç Tavşan Adası Manzarası:
Boztepe Adasının doğusunda bulunan Ağlayan Ağaç denizden ve havadan aldığı nemi bünyesinde toplayan bir selvi ağacıdır. Ağlayan Ağaç topladığı nemi ilkbahar ve sonbahar aylarında yağmur damlası olarak dışa verir.
Fatih Camisi:
Amasra kale içi mahallesinde bulunan Fatih camisi eskiden kilise olarak hizmet vermekteydi. Fatih Sultan Mehmet hanın Amasra’ya gelişinden sonra Çeşhm-i Cihan ( Dünyanın Gözbebeği) ile adlandırıldığı bu kentin simgesi haline gelen Fatih Camisinde hutbeler geleneksel olarak kılıçla okutulmaktadır.
Çakraz Tatil Köyü ve Plajı:
Eşsiz güzellikteki sahil Filipin adalarındaki kumsallarını aratmamaktadır. Masmavi denizle birleşen Çakraz sahili bölgenin bakir yerlerindendir. Eşsiz doğal ve kültürel güzelliğini halen korumakta olan Çakraz kesinlikle görülmektedir.
Küçük Kilise:
Şaphel’e 23 farklı yoldan ulaşabilirsiniz. Mendirek’ten Tarihi kale merdivenlerini tırmanarak kale içi mahallesinin Kemer Köprü bölgesine uzanan kale içi mahallesinde yer alır.
Direkli Kaya:
Amasra Küçük Liman bölgesinde Direkli Kaya yazın denize girebileceğiniz ve güneşlenebileceğiniz tarihi ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkan bir bölgedir.
Ulaşım
Ankara Amasra arası 306 km’dir. Yeniçağdan ayrılıp sola Devrek üzerinden Çaycuma Bartın üzerinden Amasra’ya ulaşabilirsiniz
Not: Amasra ile Bartın arasında ise her yarım saatte bir minibüs seferleri vardır.
Amasra Tatili İçin En Uygun Zaman
Amasra yılın 12 ayı tatil severleri ağırlayabilecek turizm potansiyeline sahiptir. Havanın tadını çıkarmak, Karadeniz’in yeşilliklerinde dinlenmek, akşam yemeğinde Amasra Balığı ve Salatası’nın eşsiz lezzetini tatmak istiyorsanız en iyi zaman Mart-Nisan-Mayıs aylarıdır. Şehrin çevresinde denize girmeyi düşünüyorsanız en iyi aylar Temmuz-Ağustos-Eylül aylarıdır.
Amasra’da gezilecek yerler ve yapılacak şeyler şöyledir.
Amasra konumu ile geçmişte birçok medeniyetin yaşamak istediği, uğruna savaşlar yapılmış bir kent olmuştur. Bu kentte geçmişin izlerini taşıyan, Amasra gezisinde görülecek ve geçmişe kısa bir yolculuk yapılacak tarihi yapılar şöyledir; Amasra Kemere Köprüsü, Amasra Küçük Kilise, Amasra Edhem Ağa Konağı, Amasra Kalesi, Amasra Cenova Şatosu, Amasra Kemerdere Köprüsü, Amasra Kuşkayası Yol Anıtı.
Amasra gezinizde, şehri kuşbakışı izleyip, gezinize kısa bir mola verip soluklanabileceğiniz, çayınızı keyifle yudumlayacağınız yerleri şöyledir; Amasra Bakacak Mevkii, Amasra Boztepe.
Amasra’nın tarihi değerleri dışında gezip, görebileceğiniz doğal güzellikleri şöyledir; Amasra Ağlayan Ağaç, Amasra Delikli Şili, Amasra Gürcüoluk Mağarası.
Amasra’nın tarihi ve doğal güzelliklerini dolaştıktan sonra, alışveriş, hediyelik eşya için Amasra Galla Pazarı, Amasra Çekiciler Çarşısı’nda yörede yapılmış bir çok hediyelik eşyayı inceleyip, keyifle vakit geçirebilirsiniz.
İnkum veya İnkumu
Doğasının ve geniş plajının etkileyici özelliği dağın yamacına kurulmuş yazlık evleri ve yöresel restoranlarıyla cennetten sakin bir köşe olan İnkumu; Bartın şehir merkezine 15 km. uzaklıkta olup araçla ortalama 25 dk sürüş mesafesindedir.
Yemyeşil doğasını görmek ve denize girmek için binlerce yerli ve yabancı turistin akın ettiği inkumu sadece Bartın ve bölgenin değil denize kıyısı olmayan başta Ankara gibi birçok şehrin gözdesi konumundadır. Yazın tadını çıkarabileceğiniz küçük ve şirin beldedir.
İnkum Plajı
Plajın kuzeyi Karadeniz güneyi ise orman denizi ile çevrilidir. İnkum ormanı bitki çeşitliliği açısından oldukça zengindir. Dolayısıyla yeşilin tonları ormana muazzam bir derinlik verir. Gün batımında turkuaz ve yeşil renkler üzerine düşen altın sarısı güneş ışınları seyredenlere bir ortam sunar
İnkum plajı temizliği ve diğer Akdeniz Ege ve Karadeniz plajlarına nazaran korunmuş olması nedeniyle birçok yerli ve yabancı turistin ağırlamaktadır. Deniz suyu Mayıs-Haziran-Temmuz-Ağustos ve Eylül aylarında yeterli sıcaklıkta olup yüzmek için uygundur.
Her yıl ağustos ayı içerisinde kum zambağı festivalleri yapılmaktadır.
Güzelcehisar Koyu
Bartın’da bulunan Güzelcehisar Koyu, Karadeniz’in en büyük sahillerinin başında geliyor. Aynı zamanda Bartın halkının en çok vakit geçirdiği plaj da bu koydadır. Güzelcehisar Koyu İnkumu’na yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta olsa da bölgede hiçbir yerleşim yok. Bu sebepten dolayı doğası günümüze bozulmadan gelebilmiştir.
Özellikle temmuz ve ağustos aylarında ayrı bir güzellik sunar. İnce bir kumsalı olan suyu, başlarda sığ olup, ilerledikçe derinleşmektedir. Güzelcehisar Koyu’nun gelecekte de doğasının bozulmaması için Doğal Sit Alanı olarak ilan edilmiştir.
Burada şezlong ve şemsiye de bulunmuyor. Yanınızda getireceğiniz eşyalarınızla Güzelcehisar Koyu’nda keyifli vakitler geçirebilirsiniz.
Mugada plajı
İnkumu’na 14 km Bartın’a ise sadece 30 km uzaklıkta olan Mugada köyü görülmeye değer eşsiz doğası, 2 farklı plajı ve mütevazi restoranlarıyla Karadeniz’de ekoturizmi yaşatan bir kasabadır.
Çakraz Plajı
Bartın İli’ne bağlı Amasra İlçesi’nin 14 km doğusunda yer alır. Kuzeyini Karadeniz çevrelerken, güneyinde ise Küre dağları bulunmaktadır. Çakraz’ın deniz seviyesinden ortalama yüksekliği 25 m’dir. Bölgenin orta kısımlarına rastlayan Çakraz Ovası bir dere ile ikiye bölünür.
Çakraz’da deniz turizmi Haziran’da başlayıp Eylül’ün sonuna kadar sürer. Bozköyaltı, Çakraz ve Delikli Şile plajları en çok bilinen plajlarıdır. Bu plajlar dışında çevrede deniz turizmi için uygun sayısız koy bulunmaktadır.
Yazılı Gökçeağaç ve Gürcüoluk Dağlarının içinde bulunan yaylalar ise yayla turizmini de Çakraz ve çevresinde mümkün kılmaktadır.
Çakraz ve yöresi karbonatlı kayaçların yoğun olduğu bir yer olarak dikkati çeker. Bu jeolojik yapı mağara oluşumunu kolaylaştırmıştır. Takriben 7 km. uzaklıktaki Gürcüoluk Mağarasının Mimari, Elektrifikasyon ve Çevre Düzenlemesi projelerinin yapılandırma çalışmalarına Kültür Bakanlığına bağlı DÖSEM tarafından başlanmıştır. Gürcüoluk Mağarası 53 doğal odadan meydana gelmekte ve dikit sarkıt, traverten, soğan ve makarna oluşumlarla donanmıştır. Türkiye’de önemli mağaralar arasında sayılır. Yöre turizmine önemli katkılarda bulunacağı tahmin edilmektedir.